Muslingeburgeren - et forløb om madmod, muslinger og madlavning

Pris

Gratis for københavnske folkeskoler

Dato & TID

Havhøst bringer muslinger direkte ind i byens skolekøkkener! Madmodet udfordres når eleverne skal omdanne klimavenlige muslinger til lækre burgere.
Klassetrin
Bydel

Siden 2015 har Havhøst undervist i regenerativ dyrkning af tang, muslinger og østers fra vores base på Kalvebod Bølge. Denne viden vil vi med vores ladcykel gerne bringe ud i de københavnske skolekøkkener, hvor vi gennem madlavning vil belyse muslingens bæredygtige potentiale og pirre elevernes nysgerrighed. Forløbet er centreret om at lave en muslinge-slider, altså en lille burger, hvor den kendte oksebøf er skiftet ud med en lækker muslingefritter. Eleverne får erfaring med at rense, sortere og tilberede muslinger mens de oplever hvordan man kan bruge muslingen på en alternativ men genkendelig måde. Forløbet vil med garanti udfordre elevernes madmod og give dem nye køkkenskills!

Igennem forløbet belyses muslingen som en sund og bæredygtig proteinkilde, med et CO2-aftryk lavere end gulerødder. Målet er at gøre eleverne mere bevidste om betydningen af de valg vi træffer ift. bæredygtighed og sundhed gennem sjov og lærerig måltidsproduktion. Når eleverne går hjem, vil de kunne anskue muslingen både som et middel i klimakampen, men også som en lækker og sund råvare i det grønne køkken

Emner: Undervisningen understøtter særligt madkundskab, ved at berøre flere kompetence- og læringsmål - særligt indenfor Fødevarebevidsthed, Mad og Måltidskultur og Madlavning med fokus på teknik. Undervisningen understøtter endvidere n/t, ved at eleverne får konkret viden om muslingen som organisme, dens livscyklus og dens rolle i bekæmpelsen af klimakrisen.

Varighed: 2 timer. Forløbet kan gennemføres uden forberedelse, men vi fremsender hellere end gerne videoer og opskrifter forinden, hvis det ønskes. 

Aktiviteter: Skriv endelig til os, hvis I har specifikke ønsker til indholdet. Ellers ser programmet for et forløb om muslingeburgeren således ud: 

  • Kort præsentation af Havhøst, regenerativ havdyrkning og lidt om muslingen som klimafidus
  • Introduktion til at arbejde med muslinger i køkkenet
  • Tilberedning af muslinger, fællesspisning og refleksion 

Praktisk: Vi fylder ladcyklen med alle råvarer, og bringer dem til jer. Det eneste I skal stå for er et funktionelt køkken med enkelte basis-ingredienser (olie, salt og peber).