Mad for fremtiden

Pris

Gratis

Dato & TID

Hvordan hænger vores madvaner sammen med klima, sundhed og biodiversitet? Det undersøges i workshoppen Mad for Fremtiden - til elever i 6.-9. klasse.
Fag
Biologi
Geografi
Madkundskab
Natur/Teknologi
Samfundsfag
Klassetrin
Mellemtrin
Udskoling
Emner
Biodiversitet
Bæredygtighed
Ernæring
Klima
Mad
Miljø
Sundhed

I den gratis workshop får eleverne mulighed for at fordybe sig i de komplekse dilemmaer, der præger diskussionerne om fremtidens fødevaresystemer. De får indsigt i madens klimaaftryk, arealforbrug og bæredygtighed – og får samtidig chancen for at prøve kræfter med plantebaseret madlavning.

Mad for Fremtiden sætter fokus på, hvordan vores madvaner påvirker både menneskers og planetens sundhed. Workshoppen er målrettet madkundskab, natur/teknologi, biologi, geografi og samfundsfag. Undervisningen veksler mellem oplæg, praktiske øvelser, dilemmaarbejde og korte elevpræsentationer – med fokus på at engagere og involvere eleverne aktivt undervejs.

Workshoppen tager udgangspunkt i elevhæftet, der er udviklet af Dansk Vegetarisk Forening og Helle Brønnum Carlsen (lærer, lektor i madkundskab, Ph.d og kogebogsforfatter). Oplægsholderen medbringer elevhæfter til workshoppen.

Sådan foregår det

Til vores workshops kommer vores oplægsholdere ud på jeres skole og står for undervisningen. Vores oplægsholdere er engagerede og dygtige formidlere, der så vidt muligt har en miljøfaglig eller pædagogisk baggrund. 

En workshop har som udgangspunkt en længde på 3-5 lektioner. Længden kan tilpasses, men vi anbefaler tre lektioner som minimum.

  • 3 lektioner: Hvis I har 3 lektioner til rådighed, består workshoppen af 3 lektioners oplæg med gruppeopgaver, diskussion og dilemmaer i klasselokalet.
  • 5 lektioner: Hvis I har 5 lektioner til rådighed, kan vi inkludere madlavning, hvor de 3 lektioner kombineres med 2 lektioner praktisk madlavning. 

Forberedelse

Oplægsholderen faciliterer oplæg og medbringer elevhæfter til eleverne. 

Ønskes madlavning i forbindelse med workshoppen, står skolen selv for indkøb af råvarer ud fra tilsendt opskrift og dækker udgifterne til dette. Læreren faciliterer undervisningen i madkundskab - oplægsholderen er med, hjælper til samt svarer på eventuelle spørgsmål.

Efterbehandling

Dansk Vegetarisk Forening sender efter workshoppen 2 korte surveys, der tager få minutter at besvare. Den ene udsendes lige efter workshoppen. Den anden udsendes ca. en måned efter workshoppen. 

Formål

Danmark står over for en stor grøn omstilling af vores fødevaresystem, og skoler spiller en central rolle i at give den næste generation værktøjer til at navigere i en mere bæredygtig fremtid. Workshoppen Mad for Fremtiden er et konkret eksempel på, hvordan denne indsats omsættes til læring og handling.

Workshoppen er uden kommercielle interesser og er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.