Historisk Håndværk og Design

Sted

Vikingeskibsmuseet
Vindeboder 12
4000
Roskilde

Pris

Gratis for københavnske folkeskoler

Dato & TID

Prøv kræfter med håndværksdiscipliner, som de kunne have været praktiseret i vikingetiden.

Her lægges op til dialog om, hvordan museet igennem den eksperimentalarkæologiske metode bliver klogere på bygningen af vikingeskibe, og hvad det kan bidrage med af viden om vikingetiden.

I undervisningsforløbet skal eleverne konkret udforske forskellige håndværksmæssige teknikker relateret til bådebyggernes og reblæggernes univers. Der fokuseres på materiale(valg) og funktion i forhold til de elementer til et vikingeskib, som eleverne producerer i løbet af undervisningen.

Eleverne får en praktisk forståelse for vikingetidens samfund ved at prøve kræfter med håndværk, der har krævet stor faglighed og præcision for at kunne skabe de skibe, der bragte vikingerne rundt i verden.

Eleverne fordeles mellem to værksteder

I snelleværkstedet skal eleverne i friskfældet egetræ fremstille en snelle. En snelle er en lille støttepind, der understøtter skibets tofter, hvor man sidder og ror. Snellen er samtidig den mindste kløvede del på vikingeskibet.

I rebslagerværkstedet skal eleverne selv fremstille et håndlagt tov af lindebast gennem gamle teknikker for rebslagning.

Rekonstruktionerne af skibene i havnen inddrages i begge værksteder. Således bliver det enkelte håndværk og elevernes produktioner koblet op på skibet som helhed, og hvad der får skibet til at sejle så optimalt som muligt.

Praktisk

Max deltagere: 28 elever 

Undervisningsforløbet varer 1 3/4 time.

Undervisningsforløbet kan bookes fra 1.maj til og med uge 41. 

Ledige tider til undervisningsforløb og aktiviteter bliver hurtigt udsolgt, og vi anbefaler derfor at booke mindst 5 uger i forvejen.

Eleverne kan tage deres produkter med hjem.

Ved 12 elever 700 kr. Der vælges her mellem enten rebs- eller snelleværkstedet.

Historisk Håndværk og Design tilbydes gratis til folkeskoler i Københavns Kommune og Roskilde Kommune. 

Pædagogisk/didaktisk vejledning

Kontakt Kathrine Noes Sørensen

kns@vikingeskibsmuseet.dk

Telefon: 46300254