Fremtidens mad med spiselige insekter

Pris

Gratis for københavnske folkeskoler

Dato & TID

Lær om den evolutionære baggrund for menneskers smagspræferencer og test spiselige insekter som erstatning for kød.
Kort forløb på en dobbeltlektion.
Fag
Madkundskab
Klassetrin
Mellemtrin
Udskoling
Specialklasse
Emner
Bæredygtighed
Ernæring
Klima
Mad

Et kort forløb på en dobbeltlektion. 


1. Lektion: Workshop med opgaver, oplæg og film

Hvordan vidste jæger-samlerne, hvad der var spiseligt, hvad der var giftigt og hvad der var særligt næringsrigt, når de var ude og samle mad i naturen? De blev guidet af smagssansen, ligesom vi gør i dag. Vores stærke præference for umami er udviklet pga. køds unikke nærringsprofil med alle essentielle aminosyrer.

Eleverne går på opdagelse i grundsmagene og undersøger menneskets præference for umami (smagen af protein). Smagsprøver: chokolade (bitter), citron (sur), ristede melorme, som tilberedes i undervisningen (salt og umami), æbler (sød).

2. Lektion: Tilberedning af en ret i køkkenet.

Eleverne tilbereder en hverdagsret (f.eks. spaghetti med kødsovs) i to udgaver. Èn med spiselige insekter og en vegetarisk for at smage forskel og teste insekters umamismag.