BeSafe – tematik 2: Sikker og lovlig adfærd på nettet
Arrangør:Red Barnet
BeSafe – tematik 2: Sikker og lovlig adfærd på nettet Omfang: 2 x 45 min. Eller en temadag: 4 x 45 min. Når man færdes online efterlader man konstant digitale brødkrummer. De kan bruges mere uskyldigt til at vise dig reklamer, der er afstemt efter din alder og køn. Men dataen kan også misbruges til hacking, stalking og grooming, hvilket desværre sker for mange børn og unge. Målet med undervisningen er at ruste unge til at færdes sikkert og lovligt på nettet. Med sikkert menes, at de unge lærer, hvordan man beskytter sin data og digitale fodspor, så unge ikke uretmæssigt deler oplysninger, de gerne vil holde personlige. Med lovlig adfærd menes, at de unge lærer, hvordan de sikrer, at de ikke krænker andre, og at de kender til de digitale love vedrørende ophavsret, GDPR og deling af privatoplysninger herunder billeder og film. Vidensgrundlaget for denne undervisning beror blandt andet på de mange henvendelser, vi får på Red Barnets SletDet tjeneste, hvor vi rådgiver unge, der oplever digitale krænkelser. Vi har kendskab til hacking blandt unge, der vedrører uretmæssig adgang til ens digitale konti – som en spilkonto eller en konto på et socialt medie. Vi ser, at stalking er et fænomen, hvor digitale fodspor udnyttes til, at nogen uønsket følger ens digitale færden. Grooming er også en stor digital udfordring. Grooming er en proces, hvor et ungt menneske manipuleres og evt. truet til at blive udnyttet seksuelt. Her er det ikke alene de digitale brødkrummer, der bliver brugt, men også deep fake og manglende databeskyttelse udnyttes til at få unge til at indgå i seksuel aktivitet, som de ellers ikke ville indlede sig i. Vores undervisningsmateriale DeShame om digitale sexkrænkelser blandt unge vil også udgøre et vidensben indenfor dette undervisningsfelt. De tre hovedfokusområder for undervisningen er: - Hvordan beskytter jeg mine oplysninger online? - Hvor går de digitale grænser? - Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever digitale krænkelser eller ulovligheder online?

Tirsdag 6. august 2019 til Fredag 26. juni 2020
Finder sted på skolen
Når man færdes online efterlader man konstant digitale brødkrummer. Målet med undervisningen er at ruste unge til at færdes sikkert og lovligt på nettet.