Artikel

Artikel

Konkurrence: Skal I lære gode miljøvaner og blive Årets Panthelte?

Nu er det tid for tilmelding, hvis du og din klasse skal være med i Dansk Retursystems konkurrence om at blive Årets Panthelte. Igen i år dyster landets 0.-4.-klasser om at samle flest dåser og flasker sammen og samtidig lære om klima og genanvendelse. Vinderen udråbes den 22. november, hvor præmien på 2000 kroner til klassekassen bliver overrakt af tv-vært Joakim Ingversen.

En halvdårlig dansk sommer, oversvømmelser i Asien og katastrofen i Houston. Klimaet er på alles læber – også børnenes. Dansk Retursystem vil gerne inspirere til, at børn lærer om, hvordan de kan være med til at hjælpe miljøet og klimaet. Derfor afholdes igen i år konkurrencen Årets Panthelte for 0.-4. klasserne, hvor de over en periode på fire uger skal lære om miljø og genanvendelse og desuden dyste om, hvem der kan samle flest flasker og dåser til genanvendelse. 

Sidste år deltog skoler fra hele landet i konkurrencen. Vinderklassen blev 1.a fra Nors Skole i Nordjylland, som bl.a. byggede skolens cykelskur om til en emballagefabrik med skilte, hvor børnene kunne sortere dåser og flasker efter materialetype. ”Projektet er fantastisk, fordi børnene bliver opmærksomme på deres omgivelser. Det er det helt rigtige alderstrin at arbejde med genanvendelse på. Børnene får lært gode miljøvaner. Samtidig er konkurrenceelementet sjovt og motiverende. Det styrker klassesammenholdet,” siger klassens klasselærer Mette Skovsted. 

Gratis undervisningsmateriale om genanvendelse og miljø

Hvis du vælger at gøre konkurrencen til en del af et undervisningsforløb om klima og genanvendelse, kan du tage udgangspunkt i undervisningsmaterialet om ’Tom Dåse og hans genan-venner,’ som er rettet mod de små klasser og udviklet af Dansk Retursystem. Undervisningsmaterialet er grundigt og varieret og kan kombineres på kryds og tværs, så det passer til din klasse, og den tid du vil bruge. Det kan være specifikt i natur/teknologi eller suppleret med idrætstimer, understøttende undervisning, temadage og tværfaglig emneuge.

Undervisningsmaterialet opfylder nogle af de faglige mål for faget natur/teknologi, indeholder forslag til bevægelsesaktiviteter og en evalueringsquiz. Derudover kan du som underviser få hjælp til at planlægge et forløb.

Mette Skovsted valgte selv at arbejde med undervisningsmaterialet i sin 1. klasse: 

”Undervisningsmaterialet er virkelig godt – det er lækkert, farverigt og tiltalende for børn. Vi startede med at læse fagbogen ’Tom Dåse og hans genan-venner,’ og vi har brugt hjemmesidens mange muligheder for spil.”

Praktisk info 

Du kan tilmelde dig konkurrencen fra mandag den 11. september her. Konkurrencen starter den 24. oktober og slutter den 21. november. Vinderklassen afsløres den 22. november, hvor tv-vært Joakim Ingversen, som bl.a. er kendt fra ”Alle mod 1,” overrækker præmien på 2000 kroner til klassekassen. Han leger også nogle sjove lege med eleverne. 

Du kan læse mere om konkurrencen og undervisningsuniverset på daaserydderen.dk